Dejanović Marko

Dejanović Marko

Marko Dejanović rođen je 1982. u Banja Luci. Živi sad većinu života u Zagrebu.

Humor mu nije za svakoga.  Nije za Vas ako ste osoba kojoj u titlu “hebiga” smeta ovo “ebi”, a ne ono “h”, neće Vas zabaviti ako smatrate da “o nekim stvarima” nije ok pričati javno (ili uopće) te neće biti Vaša “šalica čaja” ako “ono dole” zovete “ono dole”. Sklon je šokiranju, analiziranju, pretjeranom analiziranju, baš pretjeranom, analizira do te mjere da čovjeku već počne ići na živce… Voli se baviti balkanskom tradicijom psovki, secirati ju i odavati joj poštovanje, a razmišljanje mu je često seksualizirano – nekima je nogomet metafora za život, Marku je seks hvalevrijedna pretpostavka života i njen ukras. Isto tako, često će pričati o vlastitim nedostatcima, bilo duševnim, bilo fizičkim (ima komplekse zbog debljine – ako ga vidite, recite mu da je smršavio, čak i ako ga vidite prvi put u životu, nema veze).

Stand up komedijom bavi se od listopada 2014. Da si u mobitel nije zapisao “listopad 2014.” ne bi se mogao sjetiti. Nada se da taj zapis nije bio nečiji rođendan koji nije smio zaboraviti. Počeo je vodeći se načelom da nastupa kad god među grupom ljudi na nekoliko minuta zavlada tišina. Isto načelo dovelo ga je u nekoliko neugodnih situacija na svadbama i sprovodima. Također, izumio je narodnu izreku “I poruga je poruka”. Upravo ju je izumio. Dugo godina bio je novinar crne kronike i naučio je da samo smrt može biti smrtno ozbiljna. Ali ne mora. Trenutno je zaposlen kao voditelj agencijskog poslovanja agencije Newsroom.

Osim stand up komedijom i vođenjem agencijskog poslovanja, Marko piše i kratke priče te romane. Prvu knjigu, zbirku kratkih priča “Belzebubov notes” objavio je 2011. kod beogradskog izdavača Čekić, a roman “Karte, molim!” 2015. kod zagrebačkog izdavača Sandorf. Hrvatsko društvo pisaca nagradilo je “Karte, molim!” 2015. nagradom Janko Polić Kamov. 2016. je kod zagrebačkog izdavača 2×2 objavio knjigu priča “Van brloga”. Kako bi rekli u TV prodaji: Ali to nije sve. Do 2014. surađivao je s portalom NewsBar kao autor članaka, urednik portala i scenarist skečeva. Član je Hrvatskog društva pisaca, alumni Akademije za politički razvoj i simpatizer Fronte za oslobođenje vrtnih patuljaka.