Menu Close
28/03/2019 20:00 - 22:00

28.03.2019. Jezične varijacije – kazališna komedija

 

Draga publiko, evo nešto malo drugačije od naših standardnih večeri ali također ispunjeno smijehom i odličnom zabavom.

U predstavi igraju dvostruka dobitnica nagrade Hrvatskog Glumišta talentirana Antonija Stanišić Šperanda (članica DK Gavelle), i nagrađivani simpatični Davor Svedružić (član GK Komedija).

Upad 50kn. Pretprodaja na blagajni ili https://bit.ly/2Y1ZaWD
Rezervacije: 0955103129 ili ulaznice@studiosmijeha.hr

Riječ je o glumačkoj igri u paru, u predstavi Qennovskog tipa u kojoj je poigravanje sa narječjima samo jedna od stavka ove nesvakidašnje predstave. Varijacije u ovoj predstavi nisu samo različitosti narječja, već su i različitosti stilova.

Antonija i Davor bave se onim što smatramo najtežem u glumačkoj umjetnosti – transformacijom i igrom. U sat vremena transformiraju se u 12 različitih lica, koje govore na 12 različitih dijalekata, iz 12 različitih vizura. Odavno nam je Huizinga objašnjavao to kako su sve to ljudske igre, no ima naroda koji glumu smatraju igrom. Ona općenito uživa povlašteni status u kazališnim pojmovnicima, dok se kod u našoj konzervativnoj sredini pojam igre vrlo malo koristi i prepoznaje… U smislu da je salonska drama prevladavajući oblik osjećanja dramskog, a ono igrivo, poetično i drukčije stalno izmiće.

Ova predstava baca različita svijetla na jedno te isti događaj pokazujući nam kako stilovi, ali ponekad i značenja variraju. Ljubav prema bogatstvu i različitosti jeziku bila je pokretač predstave: pokušati kroz jezik doći do istinske predođbe jednog specifičnog geografskog, karakternog i duhovnog krajolika. Kada se ovi duhovni krajolici objedine, i stave na jedno mjesto dobiva se osjećaj različitosti koja veseli.

Varietas delektat. Različitost veseli.

Predstava je odigrana do sada 30-ak puta, posebno su srednje škole dobro na nju regairale prema gdje smo god bili smo požnjeli lijepo, pozitivno oduševljenje. Dobili smo kritiku od jednog učenika srednje škole da je to “najbolja predstava koju je ikad gledao”.

PO MOTIVIMA PRIČA NIKOLE JAKOVČEVIĆA

“JEZIČNE VARIJACIJE”

jedna priča na 12 različitih načina.

GLUME

ANTONIJA STANIŠIĆ

DAVOR SVEDRUŽIĆ

Glasove posudili: Drago Celezić, Dunja Sepčić, Jadranka Krajna

Maska : Newman, Commedia mask company, Bali
Suradnica za šminku, i scenske efekte: Danijela Pavlinek
Suradnik za fonetiku i dijalektologiju: Davor Stanković
Autorska glazba: Jelena Galić
Web design: Hrvoje Miković
Kostimografija: Đurđa Janeš
Fotografija: Anto Magzan
Režija Borna Armanini
Trailer
https://youtu.be/ttBkF2qdajA

*konzumacija pića u klubu je obavezna