Menu Close

Teatar Don Hihot profesionalno je kazalište na području Zagrebačke županije, registrirano pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske kao  umjetnička organizacija te je upisano u Očevidnik kazališta 2010. godine. Njezini osnivači su dramaturginja, redateljica, glumica i književnica Lana  Bitenc te filmski i kazališni glumac Otokar Levaj.

Na svom repertoaru Teatar Don Hihot ima predstave za djecu. Igramo u svim prostorima: kazalištima, učionicama, holovima, sportskim dvoranama,   Centrima  za kulturu, trgovima… Naše predstave su scenografski prilagodljive svakom prostoru. Osnova predstava Teatra Don Hihot bazira se na duhovitim   karakterima i edukativnoj interaktivnoj priči koju prati glazba.

TEATAR DON HIHOT-KAZLIŠTE KOJE NUDI OSMIJEH I OPTIMIZAM!

PČELICE,PAZI

PČELICE,PAZI!

Dok pčelica Evica radi med i ostale proizvode od meda i priprema se za predavanje u svojem laboratoriju, nešto je počne ometa. Nije niti sama svjesna o čemu se radi. Tek kada upali televizor, vidi da je strašni mobitel u njezinoj šumi i da želi tu graditi još više stupova.

„Radijacija iz mobitela utječe na navigaciju pčela, onemogućavajući im da pronađu svoje košnice. Izgubljene pčele ubrzo umiru same, daleko od svojeg doma…

Zbog nestanka velikog broja pčela u Hrvatskoj se već primjećuje opadanje uroda voća i povrća koje se velikim dijelom uzgajaju pomoću oprašivanja koje obavljaju pčele… Zbog malog broja pčela, opada urod uljane repice, jagoda i mahunarki, grožđa, malina, jabuka i krušaka.“

Kostimiranu predstavu „Pčelice, pazi!“ prati mnoštvo autorskih songova uz koje i djeca sudjeluju i pomažu našoj pčelici Evici da uspije pobijediti zločestog mobitela. Uz pčelicu Evicu, tu su i Medvjed Neven, Mobitel Jack, Spiker Krešimir i Roj pčela.

Predstave o pčelama napravljene su uz stručnu pomoć Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu iz Zagreba i Agronomskog fakulteta.

Jer ukoliko pčelice nestanu, čovječanstvo je u velikoj opasnosti. Preostaju nam još samo četiri godine života. A pčelice su radilice i pomažu nam da svakodnevno imamo na stolu svježe voće i povrće, koje je puno vitamina.

ZECMEN

Zecmen je glumačko lutkarska predstava. To je poučna priča, dramatizacija Rumijeve basne o malenom zečiću koji je svojom lukavošću uspio nadmudriti velikog lava. No, da li je bilo baš tako jednostavno zečiću uz pomoć svojih prijatelja dovesti red, mir i tišinu u svoju šumu? Zaronimo zajedno u magičnu šumu i postanite i vi dijelom ove basne, neka zašušti lišće, neka zapjevaju životinje, neka zasja prijateljstvo.

Na kraju predstave: razgovor i druženje s lutkama.

Lutke su nastale u Teheranu i izradio ih je njihov profesionalni lutkar Faezeh Fayz, a predstava je nastala u suradnji s Iranskim kulturnim centrom u Zagrebu.

TKO MI JE UKRAO USPAVANKU?

Naša Žabica sprema se na spavanje, ali ne može zaspati ako joj njezina majka ne otpjeva uspavanku za laku noć – Žabica je žalosna. Gdje mi je Mama?

Žabica odlazi u svijet u potragu za majkom. Susreće se s mnoštvom likova: Španjolac Jež, Engleskinja Glista te Nizozemac Tvor. U sklopu same predstave, djeca će imati prilike upoznati se i s raznim običajima i karakteristikama drugih podneblja, ali i glazbe koja velikim dijelom ispunjava predstavu “Tko mi je ukrao uspavanku”.

Temeljni cilj predstave  je isticanje osnovnih ljudskih vrijednosti kao što su iskrenost, poštenje i prijateljstvo, a također se na jedan neizravan, a opet svima prepoznatljiv način stavlja u prvi plan važnost vlastite obitelji. Majka je svakom djetetu potrebna u razvoju i napretku. Djeca se tako uče poštivanju svoje obitelji i pomaganju drugim ljudima u nevolji.

Hoće li Žabica uz pomoć prijatelja i u interakciji s djecom pronaći majku, otkrijte sami.

Projekt “Tko mi je ukrao uspavanku” prepoznala je i Europska Unija kao i Ministarstvo kulture RH koji su pripomogli u njezinom stvaranju te je kao takvu i toplo preporučuju .

Predstava „Tko mi je ukrao uspavanku?“ imala je svoje premijere u više od 10 europskih gradova.

INSPEKTOR NA ZADATKU

Zatvarate li prozore kad je uključeno grijanje?

Odvajate li staklene boce od plastičnih?

Ugasite li svaki puta svjetlo kada izlazite iz sobe?

Interaktivna i edukativna predstava “Inspektor na zadatku” vodi nas kroz niz svakodnevnih situacija gdje se i kako može uštedjeti energija. Inspektor Janko je dobio zadatak, no, hoće li ga uspjeti riješiti do kraja? On će putem susretati i Djevojčicu i Kućanicu, ali i Domara koji će mu zadati najviše briga da svoj zadatak privede kraju.

“Inspektor na zadatku” nije obična predstava. Ona je posebna upravo zbog toga što na jedan vrlo jednostavan, a opet živahan način  djeci prikazuje kako i sama mogu uštedjeti energiju. Osobita je zanimljivost ove predstave da na kraju i sama djeca mogu direktno sudjelovati u predstavi kako bi se osvijestila važnost uštede energije i recikliranja.

Predstava je prožeta i klasičnom glazbom, a u jednom trenutku se u samoj predstavi pojavljuje i lutka što ovu predstavu čini još kompleksnijom i prilagodljivoj upravo publici kojoj je namijenjena:  djeci koja se mogu prepoznati u svakoj situaciji unutar scene i uz pomoć Inspektora shvatiti zašto je dobro uštedjeti energiju.

Riječ je o predstavi u sklopu EU projekta, a njegovu kvalitetu prepoznao je i Grad Zagreb te Ured za javnu nabavu i CeKaTe. Euronet 50/50 MAX europski je projekt koji se odvija u desetak država u Europi i ukazuje kako djeca mogu i sama pridonijeti uštedi energije štedeći vodu, plin i struju.

Voda, struja, plin,učlani se i ti u naš tim!

Predstava DESETKA LAJK nastala je uz potporu Ministarstva kulture, a zahvaljujemo na suradnji i POU Ivanić-Grad, Zagrebačkoj županiji, Gradu Ivanić-Gradu te TZ Ivanić-Grad.

BAKA MRAZ U AKCIJI

Sve miriši na božićne kolačiće, ukusna pečenja i cimet. Jeste li se zapitali tko to svake godine radi? Baka Mraz, da, upravo ona, Baka Mraz i kuha i posprema i čisti dok Djed Mraz dijeli poklone djeci diljem svijeta. Ali ne, ove godine je dosta toga. Zaslužila je i Baka malo se proveseliti i upoznati svijet. Uz pomoć svojeg prijatelja, susjeda Štefa, jedne velike lutke, Baka Mraz odlučuje proputovati cijelom kuglom zemaljskom.

U interakciji s djecom, Baka Mraz i susjed Štef upoznaju: Francusku, Italiju, Ameriku, Japan, Australiju i Rusiju. Cijeli tok predstave prate prepoznatljivi božićno novogodišnji songovi tih zemalja. Nakon veselog provoda, Baka se sretna vraća u zagrljaj svojem Djedici.

Iznenađenje na kraju: na pozornici se pojavljuje pravi Djed Mraz i vrijeme je da svi zajedno zaplešemo.

Temeljni cilj predstave je razveseliti djecu u blagdansko vrijeme darivanja, ali ponešto i naučiti O prijateljstvu, ljubavi i toplini doma.

DESETKA LAJK

Teatar Don Hihot u suradnji s Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca)  predstavom DESETKA LAJK prezentira i potiče čitanje knjiga.

Glavni akter je maleni mišić Kiro, koji, nakon što je proputovao svijet, putem čarolije u knjižnici, ulazi u lektire i tamo susreće njihove junake. No, naš zaigrani mišić, upoznavajući likove, dovodi ih na pravi put. Tako npr. Bum Tomica, koji sve i uvijek odgađa s poznatom svojom riječi: Bum!, uz pomoć mišića, shvati da se stvari ne smiju odgađati, već ih se treba napraviti čim se pruži prilika. Tako Bum Tomica, koji ne zna brojeve, kroz igru uplovljava u svijet brojeva te ih samim time i nauči. Kroz predstavu se provlači paleta tema kao što su: prijateljstvo, škola i ljubav.

Osim dobre priče, predstava nudi i nekoliko songova na tekst Sonje Zubović u aranžmanu Branimira Mihaljevića.

Namjera nam je da se često uz igranje DESETKE LAJK pojavi poneki akter, odnosno pisac lektire, no i bez prisustva istog, predstava će omogućiti zabavu i edukaciju istovremeno. Osnovni cilj predstave DESETKA LAJK je promovirati knjige i slikovnice te da čitajući i uživaju.

Predstava DESETKA LAJK nastala je uz potporu Ministarstva kulture, a zahvaljujemo na suradnji i POU Ivanić-Grad, Zagrebačkoj županiji, Gradu Ivanić-Gradu te TZ Ivanić-Grad.

KNJIŽEVNI SUSRET NA KAZALIŠNI NAČIN

Farma kukuriku

Farma kukuriku

KONTAKT PODACI:

Umjetnička direktorica:
Lana Bitenc
+385(0)91/781 51 05
bitenc.lana@gmail.com

Osoba za kontakt i gostovanja:
dipl.oecc Vera Bitenc, managerica
+385(0)1/288 11 33
mob: 091 722 0198
vera.bitenc@yahoo.com