fbpx
Menu Close

Orsag Marina

Marinin put prema stand up karijeri počeo je pred kraj 2004.-te kada je njena najbolja prijateljica vidjela plakat za glumačke stand up comedy radionice koje je vodila Slavica Knežević. Nazvala je Marinu i rekla joj: „Ako ne odeš na te radionice neću više pričat s tobom.“ Naravno, Marina je otišla na radionice i njen prvi javni nastup bio je u prepunom brodu “Papillon” na Savi 29.04.2005. Nakon toga uslijedili su brojni nastupi po Hrvatskoj i šire. U studenom 2006. Marina u klubu Purgeraj pokreće Večeri otvorenog mikrofona ponedjeljkom pod nazivom „I hate Mondays“ open mic night koje su aktualne i danas. Koncept tih večeri je da se može prijaviti tko god hoće i publika bira pobjednika. Te večeri i Marinino mentorstvo oformili su kroz godine dvanaestak profesionalnih stand up komičara/ki koji redovno nastupaju. U slijedećih par godina u njenoj karijeri, osim nastupa, uslijedile su organizacije osam festivala u raznim gradovima, turneja po cijeloj RH, turniri u graničaru i ljudskom čovječe ne ljuti se, razne humanitarne akcije, voditeljski angažmani, te suradnje sa raznim udrugama i festivalima. Među tim angažmanima, sasvim neočekivano, našla se i turneja po svim zatvorima i popravnim domovima u Hrvatskoj. Osim u Hrvatskoj, gdje je nastupala čak i pred tadašnjim predsjednikom Stipom Mesićem, publiku je osvojila i u svim državama bivše Jugoslavije gdje je redoviti gost.

Nakon silnih redovnih nastupa po zagrebačkim klubovima i nakon što je broj komičara/ki sve više rastao, Marina zaključuje kako je vrijeme da Zagreb dobije svoj prvi comedy club, te sa partnerom iz Slovenije Andrejom Težakom, pokreće cijelu priču i 01. Travnja 2011. otvaraju prvi hrvatski Comedy Club Studio Smijeha u Vlaškoj 92. Pri otvaranju i “izgradnji” uvelike pomažu i kolege iz Udruge Studio Smijeha, a ponajviše Goran Furjan i Tihomir Paravina.

Paralelno sa otvaranjem kluba pokreće se i suradnja sa srpskom stand up comedy scenom koja je i danas redovna, te nakon određenog vremena suradnje Marina shvaća kako je humor odlično oružje za borbu protiv predrasuda i počinje raditi takve projekte. Prvi u nizu je festival pod nazivom „Revolucija balkanske svijesti“ u kojem nastupaju komičari/ke iz cijele regije. Nakon toga uslijedio je i projekt „KAJ BRE“ koji razbija predrasude odnosa između Hrvatske i Srbije, pa „LAUGH OUT PROUD“ za razbijanje homofobije, pa „FEMME FRONTAL“ sa kolegicama Jelenom Radanović i Mirandom Lončar.

Početkom 2012. dobija poziv iz Londona da kao prva predstavnica iz Hrvatske nastupi na međunarodnoj konferenciji za stand up komičare/ke, a osim Londona, nastupala je i u Budimpešti, Amsterdamu, Sofiji i Barceloni. 2013. godine osvaja titulu Najdobar ženski Adria stand up komičar na Stand up Adria Awards u Makedoniji, a 2014. Na LENT festivalu u Mariboru prvu nagradu publike. 2015 na svjetskom Jokenation natjecanju osvaja prvo mjesto u regiji Kontinentalna Europa i Rusija i time ulazi u prvih deset komičara/ki svijeta.

Jedne zabavne noći 2014. dolazi do ideje za projekt pod nazivom „Smjehotres“ za koji se nada da će uskoro postati globalna priča. Ideja je da se u puno gradova na otvorenom u isto vrijeme održava besplatan stand up za građane/ke, te da se što više ljudi u isto vrijeme smije kako bi poslali veliku količinu pozitivne energije u svijet. Smjehotres se 2014. Godine održao u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, Čakovcu, Umagu i Londonu, a ove godine pridružuju se i Beograd, Pančevo, Ohrid, Sofija, Birmingham i Manchester.

Marina je trenutno direktorica ili kako to ona voli zvati „kantica za sve“ jedinog stand up kluba u Hrvatskoj – „Studija Smijeha“, gdje nastupa u redovnom programu, tematskim večerima ali i autorskim solo nastupima „One woman show“, „Da, to sam rekla“ i „Metar i pol visine, sat i pol smijeha“. Kreativno je osmislila sve tematske shovove Studija Smijeha – Sextra Large, 7 smrtnih grijeha, The Men Show, Žižancija i mnoge druge.